Vergeet je steeds je social media posts te plaatsen?
Online communicatie
Saskia Smit
Online communicatie
05/15/2019
3 min
0

Vergeet je steeds je social media posts te plaatsen?

05/15/2019
3 min
0

Met deze tools plan je je berichten gemakkelijk in.

Even snel een berichtje posten op Instagram, Facebook of Twitter… Schiet het er ook zo snel in bij omdat andere dingen tussendoor komen of omdat het net even een lastig moment is. Vaak als je even rustig zit, dan bedenk je de leukste social media berichten, maar om nou een bericht ’s avonds pas laat te plaatsen, stel je het uit. Of je wilt je briljant mooie berichten en foto’s gespreid over de week plaatsen.

Social media inplannen

Dan kan door je social media in te plannen. Hoe doe je dit nou?

Het allereerste wat je doet, is bepalen wat je doel en doelgroep is en welke social media kanalen daarvoor het beste geschikt zijn.

Het is sowieso goed om een contentplanning te maken. Plan in welke berichten wanneer je en op welk platform (Twitter, Instagram, Facebook of Linkedin) wilt plaatsen. Er zijn diverse tools of apps om je hierbij te helpen. Ik hou van rijtjes en lijstjes. Dus daarom zet ik hier een aantal van de social media online gereedschapskistjes op een rijtje.

Social Media apps

Hootsuite

Deze tool gebruik ik zelf voor al mijn social media kanalen. Met Hootsuite hou ik de feeds bij van Twitter, Facebook profiel, groepen en pagina’s, Instagram, LinkedIn, YouTube en Pinterest.

Plannen, monitoring, webcare, analytics is allemaal mogelijk in de gratis versie, zei het zeer beperkt.

Gratis versie restricties
3 social accounts
30 geplande berichten
1 gebruiker

De app en de desktop versie vereisen wel dat je er even moet induiken. Maar als je dit hebt gedaan, is het redelijk makkelijk om je berichten in te plannen en om ze te monitoren.

Buffer

Om Pinterest, Twitter, Facebook, Instagram en Linkedin te managen kun je ook Buffer gebruiken. Het bestaat uit verschillende onderdelen:

 1. Publish (gratis versie)
 2. Reply (niet gratis)
 3. Analyse (nog niet beschikbaar)

Gratis versie restricties
3 social accounts
10 geplande posts
1 gebruiker

Publish

In de app kun je foto’s of video’s toevoegen en bewerken qua formaat of je kunt de afbeelding spiegelen. Heel handig als je geen herinnering wilt krijgen om je Insta te moeten posten maar dat het automatisch gaat op je door jouw geplande datum en tijd. Want je krijgt die herinnering bij een afbeelding die niet past in het bereik van 4:5 tot 1.91.1 of als je meerdere foto’s tegelijk wilt posten, dan moet je handmatig je bericht posten.

Je kunt je locatie toevoegen. Je kunt niet de afbeelding taggen maar wel je tags en natuurlijk je hashtags toevoegen in je bericht.

Als je op Share klikt, krijg je de opties:

 • share now
  -> spreekt voor zich: direct posten
 • custom schedule
  -> bepaal zelf wanneer je het bericht wilt posten
 • add to queue
  -> Buffer publiceert je bericht bij de eerstvolgende plaatsing. Je kunt de queue zelf instellen via de Posting Schedule. Zodat je zelf geen omkijken meer hebt naar wanneer je berichten worden gepost.
  Je kunt ten alle tijden de Queues pauzeren bijvoorbeeld als er iets actueels ertussen doorkomt dat direct moet worden gepubliceerd.
  Per social media account kun je de Posting Schedule instellen.

Buffer is gebruiksvriendelijker dan Hootsuite maar je kunt hiermee niet je social media monitoren.

Later

De tool Later lijkt alleen gericht op Instagram maar je kunt er ook terecht voor het inplannen van je tweets, Facebookberichten en Pinterest.

Gratis versie restricties
1 account per social media platform
30 posts per platform
1 gebruiker
Geen video’s, multi-foto’s, stories, tagging of locatie

Coosto

Als Nederlands product heeft Coosto mijn voorkeur maar helaas is deze tool alleen in betaalde versie (na een 14-daagse proefversie).

Sprout Social

Voor deze robuuste en geïntegreerde zakelijke social media oplossing, zoals ze het zelf noemen, moet je ook betalen nadat je 30 dagen van je proefversie gebruik heb mogen maken.

Eén tool per social media

 • Wil je alleen Twitter-berichten inplannen? Dan kun je aan de slag met Tweetdeck, speciaal gemaakt om je tweets te schedulen en om je feeds te monitoren.
 • Wil je alleen Facebook berichten inplannen voor je pagina? Dat kan via Facebook zelf. Klik in plaats van Nu delen op Plannen.

Mocht je nou nog vragen hebben, laat het mij dan weten via info@saskiasmit.nl of stuur Whatsapp of een pm via 1 van mijn social media accounts.

(Photo Credit https://www.lyncconf.com/)

Reacties
Categorieën