Meetbare links

Hoe maak ik links meetbaar?

In de moderne digitale wereld is het meten van de effectiviteit van online marketingcampagnes essentieel geworden. Dit artikel richt zich op het belang van het meetbaar maken van links in online campagnes en biedt praktische inzichten voor iedereen die hun promotie en marketing inspanningen willen optimaliseren en resultaten willen meten.

Het belang van meetbaarheid in online campagnes

Online campagnes zijn een krachtig middel om doelgroepen te bereiken en betrokkenheid te stimuleren. Het meten van de effectiviteit van deze campagnes is van cruciaal belang om inzicht te krijgen in de prestaties, het bereik en de impact ervan. Het meetbaar maken van links is een essentieel onderdeel van dit proces, omdat het je in staat stelt om nauwkeurig te volgen hoe jouw doelgroep omgaat met jouw campagnes en welke acties ze ondernemen.

Wat zijn meetbare links?

Meetbare links zijn speciale URL's die je kunt gebruiken in online campagnes om het verkeer te meten die vanuit die campagne naar specifieke webpagina's of landingspagina's leidt. Deze links bevatten trackingparameters (codes) die informatie verzamelen over de herkomst van het verkeer, de bron van verwijzing en andere relevante gegevens. Door meetbare links te gebruiken, kunnen je de prestaties van jouw campagnes analyseren en meten.


Bijvoorbeeld:
Je wilt weten of een banner op de website en app van een regionale nieuwsdienst leidt tot kaartverkoop voor jouw tentoonstelling. Voor zowel de banner op de website als die op de app kun je een link aanleveren die specifiek parameters bevat zodat je in je websitestatistieken programma zoals Google Analytics kunt zien vanwaar uit de verkoop is voortgekomen. Of banner op de website of in de app is aangeklikt.

afbeelding bij artikel over Meetbare links

 1. Inzicht in bronnen van verkeer: Meetbare links bieden gedetailleerde informatie over waar het verkeer vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld uit sociale media, e-mailnieuwsbrieven, advertenties of andere bronnen zijn. Dit inzicht helpt professionals om te begrijpen welke kanalen het meest effectief zijn in het aantrekken van bezoekers naar hun campagnes.

 2. Meten van conversies: Door het gebruik van meetbare links kunnen professionals meten hoeveel bezoekers daadwerkelijk overgaan tot de gewenste actie, zoals het doneren aan een non-profit organisatie, het kopen van een ticket voor een cultureel evenement of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Dit stelt hen in staat om de conversieratio's te meten en de effectiviteit van hun campagnes te evalueren.

 3. Optimaliseren van campagnes: Met meetbare links kunnen professionals A/B-tests uitvoeren en verschillende versies van hun campagnes vergelijken om te bepalen welke het beste presteren. Door te experimenteren met verschillende elementen, zoals call-to-action knoppen, advertentie-inhoud of landingspagina's, kunnen ze hun campagnes optimaliseren en de resultaten verbeteren.

 4. ROI-analyse: Het meten van de prestaties van online campagnes stelt professionals in staat om de return on investment (ROI) te bepalen. Door te weten hoeveel conversies er zijn behaald en hoeveel  geld er is besteed aan de campagne, kunnen ze de efficiëntie van hun marketinguitgaven beoordelen en eventuele aanpassingen doen om de ROI te maximaliseren.
 1. Gebruik URL-trackingtools: Er zijn verschillende tools beschikbaar die professionals kunnen helpen bij het genereren van meetbare links, zoals Campaign URL Builder, Bitly en UTM.io. Deze tools stellen gebruikers in staat om aangepaste trackingparameters toe te voegen aan hun links en de prestaties ervan te analyseren.

 2. Standaardiseer de naam van je link: Zorg ervoor dat er een consistent systeem is voor het benoemen van meetbare links. Dit maakt het gemakkelijker om gegevens te analyseren en vergelijkingen te maken tussen verschillende campagnes en kanalen.

 3. Documenteer en analyseer gegevens: Het is belangrijk om de verzamelde gegevens te documenteren en regelmatig te analyseren. Dan heb je altijd een handig overzicht van de gebruikte parameters en links waardoor standaardiseren makkelijker is. Bovendien stelt dit je in staat om trends te identificeren, succesvolle strategieën te herkennen en eventuele problemen tijdig aan te pakken.

 4. Blijf leren en experimenteren: Online marketing is een continu evoluerend vakgebied, dus blijf op de hoogte van nieuwe trends en tools. Door je bijvoorbeeld te abonneren op mijn nieuwsbrief. Experimenteer met verschillende benaderingen en blijf leren van de resultaten om uw campagnes voortdurend te verbeteren.

Hulp nodig?>>

Stel dat je voor jouw organisatie een online campagne uitvoert om tickets te verkopen voor een specifiek evenement. Je wilt kunnen bijhouden welke verkeersbronnen het meeste verkeer en conversies genereren, zoals sociale media, e-mailnieuwsbrieven, website en een online advertentie op de website en app van een regionale nieuwsdienst.

Maak een meetbare link

Ga naar de URL-builder en vul de volgende informatie in:

 • Website-URL: De bestemmingspagina waar bezoekers naartoe worden geleid.
 • Campagnebron: De bron van het verkeer, bijvoorbeeld "nieuwsdienst", "Twitter" of "E-mailnieuwsbrief".
 • Campagnemedium: Het medium dat wordt gebruikt om het verkeer te genereren, zoals "app", "e-mail" of "website".
 • Campagnenaam: Een beschrijvende naam voor de campagne, bijvoorbeeld "Campagne2023".

Klik vervolgens op "Generate URL" en je krijgt een meetbare link met de toegevoegde UTM-trackingparameters. Bijvoorbeeld:

www.example.com/summer-event?utm_source=nieuwsdienst&utm_medium=app&utm_campaign=Campagne2023

Gebruik de meetbare link in de campagne

Plaats de gegenereerde meetbare link op de juiste plaatsen in de campagne, afhankelijk van de gebruikte verkeersbronnen. Dit kan betekenen dat je de link deelt op sociale media, in e-mailnieuwsbrieven of opstuurt naar degene die jouw banner plaatst in de app van die regionale nieuwsdienst.

Analyseer de resultaten in Google Analytics

Zorg ervoor dat je Google Analytics hebt geïntegreerd op je website. Ga vervolgens naar je Google Analytics-account en je GA4 property en navigeer naar het gedeelte "Acquisitie" en klik op "Overzicht". Hier vind je een overzicht van de prestaties van je campagnes, inclusief het aantal sessies.

Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel verkeer en conversies er zijn gegenereerd vanuit verschillende bronnen, zoals Facebook, e-mailnieuwsbrieven en de website. Dit stelt je in staat om de effectiviteit van elke bron te evalueren en eventuele aanpassingen te maken om de campagneprestaties te verbeteren.

Het meetbaar maken van links met UTM-trackingparameters is slechts een van de vele manieren om links te meten. Er zijn ook andere tools en platforms beschikbaar die vergelijkbare functionaliteiten bieden. Het belangrijkste is om consistent te zijn in het gebruik van meetbare links en regelmatig de gegevens te analyseren om waardevolle inzichten te verkrijgen en de online campagnes te optimaliseren.

Het meetbaar maken van links is een waardevol instrument voor iedereen werkzaam in commerciële organisaties tot professionals werkzaam in de culturele, non-profit en erfgoed sector. Door het gebruik van meetbare links kun je inzicht krijgen in de prestaties van hun online campagnes, de effectiviteit ervan meten en de return on investment analyseren. Het toepassen van de praktische tips en het gebruik van trackingtools stellen deze professionals in staat om hun marketinginspanningen te optimaliseren en succesvolle campagnes te ontwikkelen die hun doelgroep effectief bereiken.

Als je nog vragen heeft over GA4 of hulp nodig het begrijpen van de cijfers en rapportage, neem dan gerust contact op. Ik help je graag verder! 

Of 

>> Schrijf je nu in voor de masterclass 'Begrijp webstatistieken met GA4'

Reactie plaatsen